Damaszkusz /zenés színdarab/

IVÁNCSITS TAMÁS:DAMASZKUSZ

Szent Pál, aki születésekor a Saul nevet viseli, a valós történelmi szerepvállalását nézve bármennyire is hihetetlen, ifjú korában a kereszténység egyik legelszántabb, és legtettrekészebb üldözője. A kereszténység visszaszorítása érdekében Damaszkusz felé veszi útját, ám útközben következik be a sokak által szóhasználatként is ismert „Pálfordulat”, hiszen megjelenik neki Jézus Krisztus, és kinyilatkoztatja élete igazi küldetését.

A darab, életének legfontosabb állomásait mutatja többségében zenés, és énekes epizódokkal.

A történet az apostol utolsó óráiból kezdi meg a visszaemlékezést, ahol is már római fogolyként bilincsbe verve a börtön falai között kell elviselnie a börtönőrök cinikus és gyűlöletes megnyilvánulásait.

Az előadás teli fordulatokkal, egyaránt megjeleníti a színpadon a gátlástalan gyűlöletet, az önfeláldozó alázatos szeretetet, könnyektől a határtalan boldogságig az emberi érzések széles skáláját vonultatja fel. A hangsúly azonban egyértelműen Krisztus letagadhatatlanságán van, melyről legfőképpen a hitetlen fiatal börtönőr tesz végül tanúbizonyságot, Szent Pál vértanúságának gyümölcseként.

Scroll to Top